Ajalla 14.-25.4. Stardentissa EI poikkeuksellisesti ole iltapäivystystä. Akuuttiaikoja kannattaa tiedustella ma-pe klo 8-16 numerosta 09 760 076 ja viikonloppupäivystyksen aikoja la-su klo 8-16 numerosta 0600 060 800.

HAMPAAN PAIKKAUS

Hampaan paikkaus tehdään, kun hammas on karieksen takia reikiintynyt, tai kun hammas tai vanha paikka on lohjennut tai kulunut.

Paikkaamista ei kannata siirtää tuonnemmaksi. Kun hammas hoidetaan mahdollisimman pian kuntoon voidaan välttyä suuremmilta toimenpiteiltä, ja siten hoito tulee myös edullisemmaksi.

Paikkauksessa voidaan käyttää puudutusta tarpeen mukaan.

Haluamme tarjota asiakkaillemme miellyttäviä hoitokokemuksia!

Tutustu edullisiin hintoihimme Linkki Hinnastoon

HAMPAAN LOHKEAMINEN

Jos hampaasta lohkeaa vain pieni pala eikä hammasta vihlo tai särje, tilanne ei vaadi välitöntä hoitoa. Jos rikkoutunutta hammasta alkaa vihloa tai särkeä, tai se alkaa heilua, kannattaa ottaa yhteyttä hammaslääkäriin mahdollisimman pian.

Oireetonkin lohjennut hammas tulee kuitenkin aina tutkia ja tarvittaessa paikata. Rikkoutuneesta hampaasta voi päästä bakteereita hampaan ytimeen aiheuttaen tulehduksen. Silloin pelkkä paikkaaminen ei riitä, vaan tarvitaan juurihoitoa.

MITEN EHKÄISTÄ HAMPAIDEN REIKIINTYMISTÄ?

Hampaiden reikiintyminen on yksilöllistä. Siihen vaikuttavat mm. syljen ominaisuudet, ruokailutottumukset ja suuhygienia. Tietyt sairaudet, lääkitykset tai hoidot voivat altistaa reikiintymiselle vähentämällä syljen eritystä ja heikentämällä syljen laatua.

Karieksen aiheuttamaa hampaiden reikiintymistä lisäävät
riittämätön hampaiden puhdistaminen
fluorihammastahnan käyttämättömyys
sokerin runsas käyttö
hiilihydraattipitoisten juomien ja ruokien jatkuva napostelu

Tehokkaita keinoja ehkäistä kariesta ja hampaiden reikiintymistä ovat
hampaiden harjaus kahdesti päivässä fluorihammastahnalla (kts. lisää fluorista Linkki hml-liiton
hammasvälien puhdistus kerran päivässä sivulle)
terveellinen ruokavalio, sokerin välttäminen, veden nauttiminen janojuomana
säännöllinen ateriarytmi
Ksylitolituotteiden nauttiminen ruokailun jälkeen (kts. lisää ksylitolista Linkki hml-liiton sivulle)

Vaikka karies olisi jo alkanut vaurioittaa hammasta, edellä mainituilla keinoilla reikiintymisen eteneminen voidaan pysäyttää. Hammasta ei siis välttämättä tarvitse paikata, kun ongelmaan tartutaan ajoissa! Avainasemassa ovat hyvä suuhygienia ja terveelliset elintavat.

Lue lisää hampaidenhoito-ohjeita Suomen Hammaslääkäriliiton Ilovesuu -kampanjan sivuilta. Linkki

Varaa aika numerosta 09 760 076 (kts. aukioloajat).

MITEN HAMPAAN PAIKKAUS TEHDÄÄN?

Ennen kuin reikiintynyt hammas paikataan, karieksen vaurioittama hammaskudos poistetaan poraamalla. Mikäli karies ei ole ehtinyt vaurioittaa hammaskudosta kuin vain vähän, voidaan käyttää poran sijasta käsi-instrumentteja.

Kaviteettiin eli alueelle jolta vaurioitunut hammaskudos on poistettu, laitetaan käsittelyainetta, joka kiinnittää paikka-aineen hampaaseen. Hetken vaikutusajan jälkeen käsittelyaine kuivataan tai huuhdellaan pois.

Kun paikka-ainetta laitetaan kaviteettiin, se ensin kovetetaan ja sitten viimeistellään muotoilemalla ja hiomalla mikromoottoriporan avulla purentaan sopivaksi.

Jotta paikka olisi purentaan sopiva , sopivuus tarkistetaan purentafolion avulla. Purentafolio laitetaan ylä- ja alahampaiden väliin, ja potilasta pyydetään tekemään purentaliikkeitä. Paikka muotoillaan täysin sopivaksi ja pinta viimeistellään.

PAIKKAMATERIAALIT

Paikkamateriaalit ovat nykyään turvallisia ja huomaamattomia. Materiaalin valintaan vaikuttavat esteettiset seikat, kestävyys sekä hinta. Hammaslääkärimme opastavat mielellään materiaalin valinnassa.

Yleisin paikkamateriaali on yhdistelmämuovi. Sen etuna on omaan hampaaseen sopiva väri sekä edullisuus. Kestävyyden parantamiseksi muoviseoksiin lisätään usein keraamisia hiukkasia.

Keraamisia paikkoja käytetään, kun hammas on pahoin vaurioitunut, ja kun paikasta halutaan esteettisesti erityisen kaunis ja kestävä. Keraaminen paikka on kalliimpi kuin yhdistelmämuovi.

Ienrajapaikoissa ja muovipaikkojen alla käytetään lasi-ionomeeria.

Harvinaisempia paikkamateriaaleja ovat kulta ja amalgaami. Kulta on kestävä mutta kallis. Amalgaami on kestävä ja edullinen, mutta elohopeaa koskevan kansainvälisen sopimuksen ja EU:n asetuksen mukaan amalgaamin käyttö hampaiden paikkauksessa pyritään vähentämään ja lopettamaan kokonaan vuoteen 2030 mennessä.

Lue lisää hampaan paikkaushoidosta:

https://www.kaypahoito.fi/khp00085

Ajanvaraus
ma-pe aukioloaikojen puitteissa
p. 09 760 076

Ajanvaraus päivystykseen
joka päivä klo: 8-24
p. 0600 060 800 (2,09 eur/min. +ppm)