Ke-to 24.-25.1. Stardentissa ei poikkeuksellisesti ole iltapäivystystä sairastumisen vuoksi
Päivystykseen kannattaa hakeutua normaali aukioloaikojen puitteissa (arkisin ma-pe klo 8-18 puh. 09 760 076).

HAMMASKIVEN POISTO

Hammaskivi on hampaan pinnalle kovettunutta plakkia eli bakteerimassaa. Se ei lähde harjaamalla vaan sen poistamiseen tarvitaan joko suuhygienistin tai hammaslääkärin apua.

Hammaskivi poistetaan siihen tarkoitukseen suunnitelluilla käsi-instrumenteilla tai ultraäänilaitteella. Jos suu on muuten terve, ei toimenpide yleensä satu. Mikäli hammaskiven poistaminen aiheuttaa kipua, voidaan käyttää pinta-/paikallispuudutusta.

Hammaskiveä muodostuu tyypillisesti vaikeasti puhdistettaville alueille, kuten hammasväleihin. Myös alaetuhampaiden sisäpinnoille, yläposkihampaiden ulkopinnoille ja ientaskuihin kertyy helposti plakkia joka kovettuu hammaskiveksi.

MIKSI HAMMASKIVI TULEE POISTAA?

Hammaskiven poisto on tärkeää suun terveyden kannalta. Hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta sekä lisää parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudossairauden riskiä. Myös pahanhajuinen hengitys saattaa johtua hammaskivestä.

MITEN EHKÄISTÄ HAMMASKIVEN MUODOSTUMISTA?

Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä. Sitä voi kuitenkin ehkäistä hampaiden säännöllisellä ja huolellisella harjauksella sekä hammasvälien puhdistuksella. Huolellinen omahoito on ehdottoman tärkeää. Säännöllisellä hammaslääkärin tai suuhygienistin suorittamalla puhdistuksella voidaan ehkäistä erilaisia iensairauksia.

Varaa aika puhdistukseen ja hammaskivenpoistoon numerosta 09 760 076 (kts. aukioloajat).

IENTULEHDUS

Ientulehdus eli gingiviitti on bakteerien aiheuttama tulehdustila ienkudoksessa. Oireita ovat turvotus, punoitus ja verenvuoto hampaita puhdistettaessa. Ientulehdus aiheuttaa usein myös pahanhajuista hengitystä ja pahaa makua suussa. Hoitamattomana ientulehdus voi johtaa parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudoksen tuhoutumiseen ja hampaan irtoamiseen.

Ientulehdusta voi ehkäistä ja hoitaa hyvällä päivittäisellä suuhygienialla. Hampaat tulee puhdistaa huolellisesti kaksi kertaa päivässä pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla. Myös hammasvälit tulee puhdistaa hammaslangalla tai hammasväliharjalla päivittäin. Jos ikenestä vuotaa verta hampaita harjatessa tai langatessa, tulee puhdistusta tehostaa entisestään. Muutaman päivän ajan hampaat voi puhdistaa jopa useamman kerran päivässä. Bakteeriärsytyksen vähetessä myös verenvuoto ikenistä lakkaa.

Hammaskiven eli kovettuneen bakteeriplakin poisto on tärkeää ientulehduksen hoidossa ja ehkäisyssä. Hammaskivi ylläpitää ientulehdusta tarjoamalla tarttumapinnan bakteereille.

Hammaskiven poistamiseen tarvitaan aina hammaslääkäriä tai suuhygienistiä. Hammaskiven poistossa on hyvä käydä vähintään kerran vuodessa. Tarve hammaskiven poistolle on kuitenkin yksilöllinen ja joillakin tarve voi olla suurempi, jolloin hammaskivi on syytä poistaa useamman kerran vuodessa. Hammaslääkäri tai suuhygienisti poistavat hammaskiven yleensä ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumentein. Joskus hammaskivenpoisto voi tuntua ikävältä, varsinkin jos ikenet ovat tulehtuneet tai vetäytyneet tai ikenissä on syviä ientaskuja. Tällöin puhdistus tehdään paikallispuudutuksessa.

PARODONTIITTI

Parodontiitti on bakteereiden aiheuttama hampaan kiinnityskudoksia tuhoava sairaus.
Parodontiitti alkaa hoitamattomasta ientulehduksesta, joka jatkuessaan tuhoaa hammasta ympäröivää ienkudosta ja leukaluuta. Kun tulehdus etenee yhä syvemmälle ienkudokseen, ientaskuun ja leukaluuhun asti, hammas alkaa liikkua ja voi irrota kokonaan.Verenkierron kautta bakteerit voivat päästä muualle kehoon, ja siksi hoitamaton parodontiitti voi altistaa monille yleissairauksille. Parodontiitti lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Parodontiittia voi ehkäistä samoin kuin ientulehdusta. Eli hyvä päivittäinen suuhygienia, säännöllinen hammaslääkärin suorittama hammastarkastus ja hammaslääkärin tai suuhygienistin suorittama hammaskiven poisto ovat ensiarvoisen tärkeitä. Myös tupakointi kannattaa lopettaa, sillä se on parodontiitin keskeinen riskitekijä. Parodontiittia ei itse helposti huomaa, vaan se löytyy hammastarkastuksen yhteydessä.

Lisää tietoa parodontiitista: Linkki

Ajanvaraus
ma-pe aukioloaikojen puitteissa
p. 09 760 076

Ajanvaraus päivystykseen
joka päivä klo: 8-24
p. 0600 060 800 (2,09 eur/min. +ppm)